見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

Wahington DC - Mall

Tegnap nyilt meg a masodik vilaghaborus emlekmu a Mall-on. Eddig ugye volt itt a koreai, vietnami haboruhoz es az elso vilaghaboruhoz. Erdekes, hogy egy nemzet mint onallo entitas a nagy haboruit unnepli meg szervezetenek iranyitasa kozpontjaban. Mintha az en agyamban az osszes elesett limbocitarol lenne emlekmu, mely a testembe behatolokat rantotta a vegzetbe, mint Dugonics Titusz a torok zaszlost. De nekem sokkal fontosabbak az egyeb sejtjeim, mint ami a szivemben, a vesemben, az izmaimban es a fejemben vannak.

Nagy vursli van ma. Motorostalalkozo - Harley Davidsonok rajai egesz nap megallas nelkul kerulgeik a parkot, nagy zajjal. Nagy feher satrakban szorakozas sramli zenevel, jarmu kiallitas, bajtarsi talalkozo. Persze van enni es innivalo is. A Sziget erzeset felelevenito, tegnaprol maradt szemet hegyek boritjak nehol a pazsitot, Toi-Toi jellegu WC-k mindenfele.

frederick.jpg

A vietnami haboru emlekmuvenel hosszu sor all, emberek papirlapokra satirozzak elesett ismeroseik nevet. Az uj, masodik vilaghaborus emlekmu kettos celt is szolgal. Egyszer az idozites, a valasztaok elott nem sokkal kevesse felreerheto. Errol tanuskodik az emlekmu felallitokent belevesett George W. Bush neve is. (Talan a sajat penzebol allitotta?) A masik celja USA mint a nagy gyozo, a Fold meghoditoja image ujraelesztesenek beprobalkozasa. Az emlekmu az osszes foldreszt es nagyobb orszagot felsorolja, amit annak idejen a csapatok bevettek. 51 eve volt utoljara, hogy az USA egy valoban sikeres hadjaratott vivott.

Elerek a Kapitoliumhoz, atvizsgaljak a taskamat meg mindenemet, de bengednek a svajci bicskammal. Kevesbe rosszak az In-Kal-nal. Felmaszva a lepcson, mintha a Hitman-ben vagy Deus-Ex-ben ereznem magam: egyenruhasok mindenfele, sok csak pisztollyal, de vannak nagy geppuskaval is. A jarorok fennt, kokeritesek mogott jarnak, ill. az epuletbol ki-be, a ciklusuk konnyen felmerheto. Gyorsan felmerem a terepet, es ohatatlan megfogalmazodik a tamadasi terv a felyemben: eloszor szedjuk le a ket nehez puskast, akik a korlatok mogott jaroroznek. Aztan ugyis panik lesz, az egyszeu egyenruhasok majd egyik a masik utan esnek el.

snipers.jpg


Aztan meggondolom magam. A Union Station fele talalok egy ujabb emlekmuvet, amely a masodik vilaghaboru amerikai koncentracios taborairol szol, ahova japanokat hurcoltak el. Na, azt kellene inkabb kozepre rakni, es felhivni a figyelmet pl. Guantanamora manapsag. Figyelembe veve, hogy a II. VH-us taborokat 40 evvel a haboru utan ismertek el, Guantanmorol ilyesmi 2040 utan varhato...

camp.jpg

Utban a metro allomas fele egy magas, kopasz fekete figura gyalogol elottem a jardan. Eloszor csak a hallokeszulekere leszek figyelmes. De valami furcsa rajta: a fule mogul egy kabel vezet a koponyaja jobb hatso reszen talalhato kis koronghoz. Talan egy csatlakozo a fejebe? Cyborg-ok vannak kozottunk?

darkeye
May 30, 2004 09:53 AM
Washington, DC, USA
trackback ping
comments (0)





Remember Me?