見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

Doi Suthep

Ma Chiang Mai legtrivialisabb turista latvanyossagat neztem meg, a varostol par kilometerre levo Doi Suthep templomot.

sawngthaew.jpg

De ez igy talan tul egyszerunek hagnzik. A templom a varos melletti hegyekben van. Es sajnos 1997 ota nincs menetrendszerinti buszkozlekedes Chiang Mai-ban, igy alternativ megoldasokat kell alkalmazni. Ez a Sawngthaew nevu dolgot jelenti, ami funkciojaban egy celtaxihoz hasonlit leginkabb. Egyes allomasoknal osszegyulik, majd gyulnek az emberek is, es ha valamelyik celpont fele legalabb 8 ember osszejott, akkor utnak indul. Formara ezek a szerkezetek tetszoleges pick-up truck-ok, melyek rakterere add-on formajaban ra van rakva a tetovel fedett uloalkalmatossag, valamint egyen pirosra van festve. Hordozza az osszes tobbi Thai utazasi modszer hatranyat: az ablak itt is marha alcsonyan van, kilatni csak hatrafele lehet. Idonkent arrafele sem, mert egyesek nem ulnke, hanem a szerkezet hatuljan allnak es kapaszkodnak ezerrel.

szerpentin.jpg

Szoval Sawngthaew allomas megtalal, celpont bemond, varakozas, megvan a 8 ember, indulas. Gondolnank innen mar egyszer a helyzet, de a celponthoz egy eleg eros szerpentin vezet, rajta megfeleloen edzett soforokkel. Mintha a Need For Speed Thai Edition-ben ereznem magam, az ut teljes szelesseget kihasznaljak, elozesek a zarovonalon keresztul a szembesavban, motorosok dudaval valo arrebtessekelese. De mindez meg rendben is van, de annyira kacskaringos az ut, hogy muszaj kifele nezni, hogy az ember szeme es fule azonos terbeli elmozdulasokat tapasztaljon, de ez az elobb emlitett okokbol nem tul egyszeru. De azert odaerunk.

doi_suthep.jpg

Innentol meg olyan 300 lepcsofok vezet a templomhoz, ami a most mar latott rengedet Wat kozul csak az egyiknek tunik. Talan itt latom a legtobb turistat, es ami meglepo, a helyiek is nagyon erosen jarnak ide, szinten turistakent. Igaz, nekik konyebb dolguk van - leven nekik ingyenes a hely. Kicsit anakronisztikusnak tartom, hogy az aranytol fenylo szamtalan buddha szobor mellett ott allnak az adakozasra felszolito dobozok - jo hogy nem azok is aranyozva.

doi_suthep_fekvo_buddha.jpg

Hat, ez is megvolt.

a_sarkany_szeme.jpg

A lefele vezeto uton van egy vizeses, de kiderul, hogy nevetsegesen sok penzt kernek a belpoert. Am "lejjebb van egy ingyenes" mondja a Sawngthaew szervezo, odavisznek. Hat ez inkabb olyan esesecske, de sokan jarnak ide is, amolyan piknikezo hely. Egy kis termeszet.

chiang_mai_vizeses.jpg

Utana vissza a varosba, a Bangkokbol mar ismert szmogba, igaz, valamivel kisebb kozlekedessel.

darkeye
July 31, 2004 09:23 AM
Chiang Mai, Thailand
trackback ping
comments (0)





Remember Me?