見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

Tat Kuang Si

A mai nap turaja elobb kisebb falvakba vitt. Megtudtam, hogy a nepesseg tobbfelebol all errefele. Van ugye a Lao nepseg, aztan van egy Monkh nevezetu es vegul Khamu. No persze ez igy tul egyszeru, mar csak Lao-bol is legalabb harom fele van (egyesek szerint negy), es osszesen 100 feletti az itt honos nepcsoportok aranya. De en csak a fenti harom csoport egy-egy falvaba mentem ma. Egyebkent oket a legkonyebben ugy lehet megkulonboztetni, hogy az egyik a vallara erositett fonott kosrban hordja a cuccost, a masik a homolokaval tartja a szeles pantot, amin a kosar log, a Lao pedig a vallara tett rud minket vegere rak egy-egy kosarat.

trecselo_asszonyok.jpg

Szoval egy Tuk-Tuk-kal kozelitunk ezen falvak fele, amit itt kicsit tagabb ertelemzesu, mint Thaifoldon. Barmit tuk-tuk-nak hivnak, aminek a rakodo tereben hosszanti iranyu, egymassal szembe nezo padok vannak, es ponyvaval ved az eso ellen. Sajnos meg van az a hatranya a szerkezeteknek, hogy az oldalso kilatas a vallam alatt kezdodik, ezert csak a szomszed savol lehet belole latni. Kameraval a kezemben hatrafele nezve hirtelen belecsoppenek a Medal of Honor egyik epizodjaba, de gyorsan kizokkentem magam belole. (Azert elgondolkozok, miert van 'Agyu' ('Canon') irva arra, ami a kezemben van?)

vizi_boleny.jpg

Utkozben maris talalkozunk egy helyi erdekesseggel - a helyi szarvasmarhaval, amit valamiert vizi bolenynek hivnak. Erdeklodo egy fajta, legalabbis irantam mindenkeppen. Azert megfelelo tavolsagbol baratkozunk egymassal.

falu_vegi_haz.jpg

Elerunk az elso faluba, ahol tobbek kozott ananaszt termesztenek. Bambusz elvelekbol keszitett hazakban laknak olyan 450-en itt. Tovabbmenve utkozben megtalaljuk a dolgos nepet is a foldenek. Ahogy kell, kis ferde sapkaban tesznek vesznek kint a szabadban.

foldon_dolgozok.jpg

A masodik faluban nem tudni mivel foglalkoznak, habar az opium szocska elokerul a magyarazat kozben. Itt bemegyunk egy kunyhoba, aminek jellegzetessege, hogy nincs ablaka, csak ket ajtaja. Jobb esetben egy konyha helyseg kulon, ahol lehet fustolni. Ez fontos, huto nelkul az elraktarozando kajat egyszeruen a tuzhely fele teszik, es igy az megfustolodik, es sokaig elall.

haz_labak.jpg

Gyors bemutatok kapok a 'hogyan uzzuk el a betegseg szellemet' helyi ismeretterjeszto kurzusbol. Ehez kis csorgos karikaval a kezunkben, bekotott szemmel kell ugrandozni (mar szerencsere nem a betegnek) es kozben kantalni valamit. Persze a falu fonok is kell hozza. Ezek utan valamilyen allat hosszant kettevagott szarvat a foldre dobjuk, es attol fuggoen, hogy hogy esik derul ki, hogy mi lesz a pacienssel. Tehat a modszer meg joslasra is alkalmas.

Minden haz kelleke erre fele egyebkent egy nyilpuska szerkezet, leven rendes fegyverek mar nem lehetnek. Ez legalabb allatok meglovesere jo.

ut_kezdet.jpg

Az utolso falu utan kezdodik a gyalog tura, elobb nyilt terepen, egy volgyben. Erosen tuz a nap, aminek hatasra estere fott rakhoz hasonlatos szinure valt minden ruhabol kilogo reszem. De a taj szep, a burjanzo novenyzet gyonyoru. Idonkent az erdoben felbukkannak a korabban emlitett vizibolenyek, ill. marha sok pillango szalldolgal korbe.

kigyozo_indak.jpg

Aztan szerencsere beerunk az erdobe. Persze semmit nem adnak ingyen - mivel ide nem sut be a nap, ezert nem is szarad a talaj olyan konnyen, igy idonkent eleg saras osvenyen kell caplatni. Sebaj, nem veletlen jottem cipoben, szandal helyett. Az erdo igen surun be van nove novenyekkel, de maga az osveny tiszta. Neha fel, neha lefele visz az ut, tovabbra is egy volgyben. Egyszer oldalra kilatvan egy igen magasan levo barlang szajat pillantyuk meg, ami haboru idejen kivalo rejtekhelyul szolgalt. A megkozelitesere egymasra rakott bambusz letrakat hasznalnak, ami szamomra eleg riasztoan hangzik, mert tenyleg igen magasan van. Mostanaban leginkabb deneverek lakjak.

barlang_szaja.jpg

Egy ido utan elerunk a patakhoz, ami majd a vizesesbe torkollik. Hus vize felfrissit, jot tesz tulmelegedett testunknek. Egy aranyos kis hid is ativel rajta, de nem arra megyunk tovabb. Sajnos innen az ut megint a nyilt terepen visz tovabb, ill. neha van egy kis arnyak, de az arnyek es szarazsag dualitasa tovabbra is megmarad. De ahogy menetelunk egyre megnyugtatobban hallatszik a vizeses moraja, ami ujabb erot ad.

hid_laba.jpg

Vegul beerunk megegyszer az erdobe, egy eros ereszkedes utan megpillantjuk a vizeses tetejet. Egy hosszu lepcso vezet lefele az oldalan, majd ujabb osveny, es vegul kierunk a tisztasra, ami a vizeses alja. Ez mar egy jol kiepitett turista terulet, az elso a mai nap.

parki_ulohely.jpg

Alkalom a lepihenesre, elnyutt cipomet is levetem magamrol, amit nemreg sikerult jol megmeriteni egy sartocsaban.

turazo_cipo.jpg

De a vizeses maga lenyugozo. Szerencsere furodni is lehet a labanal, ami rendesen lehuti a testet, mikozben az ember szemet a lefele robajlo, koveken megtoro viz kapraztatja.

vizeses_nagy.jpg

vizeses_oldalrol.jpg

darkeye
July 29, 2004 02:26 PM
Luang Prabang, Laos
trackback ping
comments (0)





Remember Me?