見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

Apartheid

Az első dolog, amivel az ember szembesül mikor ide érkezik, hogy az Apartheid rezsim igazábol nem ért véget - egyszerűen a szegregáció forrás megváltozott: most nem bőrszin vagy származás alapján, hanem anyagi háttér alapján történik.

Csak itt esik le, hogy az Apartheid kifejezes Afrikaans eredetű (a letelepedett Hollandok altal beszélt nyelv), és szó szerint jelenti az elkülönülést, a külön-létet. (ugye apart - mint külön lenni akár az angolban, és heid - mint heit a németben)

drot.jpg

Még az utázás előtt felhivják a figyelmem, hogy a környék ahova megyek (Braamfontein, Johannesburg) veszélyes, éjszaka ne menjek ki az utcára. Ezt megerősiti a sofőr, aki behoz a reptérről. Útközben rámutat az autópálya oldalán egy megfigyelő kamerára - amiről kiderül, hogy nem a gyorshajtás miatt van ott, hanem biztonsági okokból. A kérdéses terület ugyanis forgalmi dugók gyakori helyszine, ahol rendszeresen fordulnak elő "smashing raid"-ek: a dugóban álló autó ablakát betörik, és kirámolják azt. Mondanom sem kell, az autózás első szabálya a beszállás után az ajtók zárása, ablak felhúzása.

A napilap minden példányának első oldalán szerepel a tegnapi erőszkos halállal haltakról szóló cikk. Ez néha egy rendes bankrablás, de sokszor egyszerű utcai rablásból eredő gyilkosság. A helyiek által "assertive shopping"-nak hivott technika lényege, hogy egy átlagos öltözködésű ember odajon hozzád, es egy-két "how are you" jellegű mondat után közli, hogy a nálad levő laptop milyen jól állna neki. És itt nálad a választás - vagy odaadod, vagy belemesz egy potenciálisan véres vitába a tulajdonlásról.

A legmeglepőbb a dolgoban, hogy pl. Braamfontein, ami ilyen események helyszine (a hotelunk elott csak az érkezésem előtt két nappal öltek meg egy európai embert) látszatra egy viszonylag szép modern városrésznek tűnik - rendezett parkokkal, széles, tiszta utcákkal.

Mivel nincs közbiztonság, ezért mindenkinek magának kell ezt a problémat megoldani - a biztonsági cégeknek nyilván jól megy errefelé. Sok helyen "Warning - Armed Response" felirat található. A létforma védett helyről védett helyre való átmozgásról szól (gyaloglás kizárva). Pl. Sandton-ban a Nelson Mandela square, az aranyos kis kiülős éttermeivel nem egy hagyományos tér, hanem egy bevásárló központ kozepén van, ami erőditményként veszi körbe azt.

Eléggé klausztrofóbiás élmény.

darkeye
November 23, 2005 09:07 AM
Johannesburg, South Africa
trackback ping
comments (0)





Remember Me?