見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

Bangkok -> Luang Prabang

A repules Chiang Mai-ig egy Airpus A320-ason viszonylag esemenytelen volt. Hacsak azt a kihivast nem szamitjuk, hogy hogy visz az ember magaval egy svajci bicskat kezipoggyaszban. Persze fennakadok a rostan, de semmi gond, leadjak szepen kulon-csomagkent, hogy majd Chiang Mai-ban megkapom. Elobb a thai sikag terult el, teljes felhotakaroban, majd elertunk egy komolyabb hegyvonulathoz, ami egyszeruen megallitotta a felhoket. A magasbol ugy nezett ki, mintha egy Fjordhoz ertunk volna, ami megalljt parancsol a hullamoknak. Azutan mar csak elvetve voltak felhok alattunk, igazabol az egyes hegycsucsok, vonulatok tetejet jelolve.

A Chiang Mai-i repter a kisebbek kozul valo, a "melyik kapunal kell majd beszallni" kerdesre mosolyogva mondjak: csak egy nemzetkozi kapu van. Mivel kilepek Thaifoldrol, ezert ki kell fizetni valami kilepesi adot, amit repteri illetekkent aposztrofalnak. Belfoldre persze ezt nem kellett. De szemem sem rebben, mar tul vagyok a 3-4 laoszi belepos papir kitoltesen, ahol mindegyiken pontosan ugyanazon infokat kell megadnom, csak mas sorrendben es formatumban (pl. a datum idonkent YYYY-MM-DD, idonkent DD/MM/YY, stb.) Arrol nem is beszelve, hogy itt mar nem erdekli oket a bicska sem.

Kedve, de vegre eljon a repulobe szallas ideje. Kiboszoznak minket egy ATR72 jelzesu motoros gephez, mikozben elkezd beborulni. Mire mindenki beszall, durva zapor van, a gep szarnyanak vegeig sem lehet ellatni. De sebaj, nekilendulunk a propelleressel. Es ahogy varhato is volt, hamar a felhok fole emelkedunk, ahol het agra sut a nap.

A taj lenyugozo, fas hegyek kozott folyok kanyarognak, a nagyobb csucsokat felhok kiserik, ahogy a hegyoldal feldobja a legaramlatot, es kicsapodik belole a para. Alacsonyan repulunk, minden jol latszik. Egy ido mulva meglatjuk a Mekong-ot, sotet barna szinevel. Felulrol is lathatoan eros a sodrasa, ahogy fodrozodik egy-ket akadalyon. Hajok is kirajzolodnak, es falvak az oldalan.

luang_prabang_airport.jpg

Majd leszallas, megerkezunk Luang Prabang-ba. A repteri epulet a hodmezovarsalyhelyi buszpalyaudvar meretet olti, egyetlen leszallopalya van elotte. A miek az egyetlen gep is. A repter maga gyonyoru hegyek kozott van, fas ovezet veszi korul. Batran fotozik mindenki. A helyiek megdicserik az egyik angol srac teljes karjat borito tetkojat: "You have a beautiful tattoo!" - mondjak.

Aztan kezdodik a sorbanallas a helyben kivaltott vizumert. Elobb az 1-es, majd a 2-es feliratu ablakhoz. Kitoltott papir, utlevel, fenykep, penz. Aztan itt a vizum, es irany a kovetkezo ablak, ahol megnezik, jo-e a vizumom, amit egy perce sem kaptam. Szerintem egyszerubb lenne, ha megbeszelnek egymas kozott, hogy a kollega jol dolgozott-e.

atr72_front.jpg

Kierek vegre a repterrol, ahol mar varnak - irany a hotel....

darkeye
July 27, 2004 02:43 PM
Luang Prabang, Laos
trackback ping
comments (0)





Remember Me?