見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

egy Thai ital - a กระทิงแดง (Krating Daeng), avagy Red Bull

Sokan az energiaitalokat a nyugati tarsadalmak felgyorsult eletmodjaval azonositjak. Majdnem igazuk van, csak epp a keleti tarsadalmak eletmodjarol van szo. A jelenseg kiindulo pontja japan, ahol a 過労死 (karooshi, tulhajszolt munkabol eredo halal) egy elfogadott halalozasi mod, amit rairnak az elhunyt hallotti bizonyitvanyara. A sok melohoz persze aktivitas es eberseg kell, de legalabbis ebren kell lenni. Ezt hivatott elosegiteni a rengeteg energia ital, ami a japan piacon talalhato, es amely fokozatosan meghoditotta egesz azsiat.

Igy rortent ez Thaifolddel is, elvegre dolgozni itt is kell. Az elso helyi termekek az Osotspa Gyogyszergyar altal gyartott, am a japan Taisho Gyogyszergyartol-tol licenszelt Lipovitan-D, valamint a mar helyi fejlesztesu M-150. Az Osotspa gyogyszergyarat a kinabol bevandorolt Pae Sae Lim Osathanugrah alapitotta meg a XX. szazad elejen, majd fia, Sawat Osathanugrah viragoztatta fel. Igen befolyasos csalad, pl. a Bankgoki Egyetemet Suvat Osathanugrah egymaga alapitotta 1962 December 25-en.

red_bull2.jpg

A szinten kinai szarmazasu, 1922-ben szuletett Chaleo Yoovidhya mas gyogyszereken dolgozott, megalapitotta a TC Mycin Co Ltd gyogyszergyarat, ahol a TC Mycin nevu antibiotiumot gyartotta, valamit fogkermeket, gyerekgyogyszereket. 1978-ban a gyar uj neve TC Pharmaceutical Industries Co Ltd, es megkezdtek a กระทิงแดง (Krating Daeng - Voros Bika) nevu energia ital gyartasat, mely az Osotspa altal gyartott italoknak kivant a versenytarsa lenni.

Jol is ment az uzlet, de a nemzetkozi attorest az osztrak Dietrich Mateschitz hozta, aki 1984-ben a Blendax marketing igazgatojakent a TC altal agyartott fogkeremekre volt kivancsi Thaifoldon. O maga is nagy energia ital fogyaszto volt, es hianyolta ezeket Europabol. Nem kerulte el a figyelmet az a teny sem, hogy Japanban a Thai energiaitalok forrasakent megjeleno Taisho az akkori legnagyobb adot befizeto ceg volt. Meg is allapodtak egy uj ceg letrehozasarol Ausztriaban, ahol a Yoovidhya csalad eredetileg 51%, Mateschitz 49% reszesedessel vett reszt (azota 49-49%, a maradekot pedig egy alap birtokolja).

Az angol Red Bull nevre keresztelt ital 1987-ben kerult eloszor forgalomba Ausztriaban, a ma is jol ismert formaban. A Red Bull elso kulfoldi piaca 1992-ben Magyarorszag volt, azota kb. 70 orszagban forgalmazzak.

A Thai ital egyebkent kulonbozik az europaitol. Kisebb kiszerelesben aruljak, lenyegesen olcsobb (olyan 10 Baht - 50 Forint egy 150ml-es uveg) es nincs benne szensav. A Red Bullra valaszkent a Thai piacon azota az Osotspa megjelent a Shark es White Shark (nagyon fantaziadus) energiaitalokkal, ez utobbit mind szensavas, mind szensavmentes formaban forgalmazza.

red_bull1.jpg

darkeye
July 11, 2004 06:47 AM
Bangkok, Thailand
trackback ping
comments (0)





Remember Me?