見知らぬ人
:
stranger
:
idegen

etkezes - utcarol nyilo helyen

Az etkezesnek es a konyhanak oriasi szerep van Thaifoldon. Mindenhol, mindig van valami ennivalo. Legyen az egy esemeny megngyitoja, egy hazibuli, egy promocio az aruhazban. Kaja van. Espedig minden fele.

utcai_kaja5.jpg

A napi betevo elfogyasztasanak egyik modja az utcarol nyilo helyen valo taplalkozas. Az ilyen helyeknek mindig azonos a felepitesuk: az utcan, a hely elott van kint a konyha, ahol lehet latni, hogy ok eppen mit kinalnak. Egy-egy hely altalaban csak par dolgot, de mindig sok van egymas mellett, igy bo a valasztek. Talan otthon 'latvanykonyha'-nak hivnank, de itt ez a termeszetes. Ott szeleteli, darabolja, pucolja, suti, fozi az ember amit majd mi is megeszunk. Mivel minden keznel van, kozony nyelvkent a mutogatast hasznalva is meg lehet allapodni, hogy mi keruljon eppen a mi tanyerunkra.

utcai_kaja3.jpg

Ezutan beljebb, vagy az utca oldalan hosszaban vannak az ulohelyek. Ez altalaban egyszeru, puritan felepitesu valami. Ide mar csak akkor ulunk be, ha elotte megalkudtunk a kajarol, amit enni fogunk. Gyorsan terem jeges viz, evoeszkoz, habar lehet, hogy nekunk kell ezekkel kiszolgalni magunkat.

utcai_kaja2.jpg

A kaja elkeszulteig nem sok ido van, de erdemes korbenezni. A hely hatso reszeben mindig van egy szentely, ahol aldozatokat mutatnak be az isteneknek. Ez sokszor a foldon, alacsonyan helyezkedik el. Valamint elengedhetetlen a kiralyi csaladrol keszult kepgyujtemeny, altalaban magasan. A folyoso szeru helyseg tovabbi folytatasa tartalmazza a raktarat es a WC-t. Ez utobbi altalaban a tappacsons fajtabol, neha vodros leoblitessel.

utcai_kaja4.jpg

Idonkent birnak meg kareoki berendezessel, amit altalaban este uzemeltetnek. Estenkent az osszes ilyen hely kis lebujja valik, es valaki folyton sajat enekhangjaval tolti meg a kornyezetet.

Nade mar reg megjott az ennivalo. Altalaban kicsi adagokat, de naponta sokszor esznek az emberek. A klasszikus helyi taplalkozasi mod egy kanallal es egy villaval tortenik. A villa a bal kezben a dolgok pakolaszasara valo, pegpedig vegeredmenyben a jobb kezben levo kanalba valo pakolasra. Mikor a kanal megtelt, lehet belerakni a szankba - es csocsalni.

utcai_kaja1.jpg

darkeye
July 24, 2004 08:33 AM
Bangkok, Thailand
trackback ping
comments (0)





Remember Me?